Du er her: 

Gestus betyder mere end du tror

Af: journalist Anne Dorte Nørby
Tusindvis af konfirmationer er udskudt i hele landet. Hundredevis i Favrskov. Derfor bliver skuffede konfirmander støttet og opmuntret med alt fra personlige videohilsner, håndskrevne breve og trøsteposer fra lokale præster. På den måde mærker konfirmanderne, at de hverken er alene om skuffelsen over udsættelsen, eller forventningens glæde til deres store dag.

Kære konfirmander …
I dag skulle det have været jeres store dag. Konfirmation, familie, fest, lækker mad og gaver. Men sådan bliver det ikke. Vi ved I havde glædet jer og det havde vi også!
Hvis I går ud og kigger i jeres postkasse, er der en lille hilsen til jer her på jeres alligevel-ikke-konfirmationsdag fra os i kirken.


Sådan kunne man læse i et Facebookopslag fra Kirken i Hinnerup d. 2 maj.
Årsagen er, at ugerne omkring Store Bededag normalt er højsæson for konfirmationer.
Men intet er, som det plejer - og vi ved alle hvorfor.

Næstekærlighed i praksis
I hele Favrskov har lokale præster derfor rakt ud til årets konfirmander og deres familier med små gestusser, for at minde dem om, at de hverken er glemt eller alene om skuffelsen med de udskudte konfirmationer. En skuffelse som Malthe kender alt for godt til.

 - jeg blev ret ked af det, da jeg fik at vide at konfirmationen blev udskudt. Jeg havde set så meget frem til den dag. Det var bare træls. Efter kirken skulle vi have holdt fest med telt i haven – sammen med familie og venner, fortæller Malthe Hedegård, der går i 7. klasse på Søndervangskolen i Hammel.

Malthe skulle have været konfirmeret d. 26 april i Sporup kirke – men det er udsat til 12 september.

På det der skulle have været Malthes konfirmationsdag havde hans lokale sognepræst Mette Mommsen lavet en konfirmationspose til hver enkel konfirmand, som de kunne hente i konfirmandstuen. En gestus, som fik stor betydning for Malthe:

- Det var virkelig dejligt. I posen var der et personligt brev, slik, serpentiner og flag. Der var også et specielt lys, som jeg synes er noget særligt. Det kan man fx tænde for en man savner. Det var virkelige rart, at præsten tænkte på mig, på den dag, som skulle have været en særlig dag for mig.   


Lille gestus med stor betydning
Også Malthes mor var glad for den personlige hilsen fra sognepræsten.

- Det kom bag på mig hvor meget det betød for Malthe. Allerede om morgenen kom han selv og spurgte, om vi kunne køre over og hente posen fra præsten. Han var meget optaget af det, det var vigtigt for ham, fortæller Ea Hedegaard, der ikke selv er den store kirkegænger, men kommer lejlighedsvist i kirken og til højtider.

- Den lille gestus betød meget. Det var faktisk stort og vigtigt for hele familien, som havde set frem til den festdag. Jeg tror slet ikke, at præsten er klar over, hvor meget det betyder. Med posen og dens indhold rammer hun konfirmanderne på en helt fantastisk måde. De ved hvad næstekærlighed er lige nu, de mærker den – ved at vi viser, at vi passer på hinanden.

Englelys - en god samtalestarter
I posen gav særligt englelyset anledning til en god samtale mellem Malthe og forældrene.

- Vi har talt om, at man både kan tænde lys for dem man savner, for det, som man synes er svært. Men også for det, som man er taknemmelig for. Malthe har haft det tændt herhjemme og det har været godt, at vi har kunnet gøre noget helt konkret sammen, fortæller Malthes mor, Ea Hedegaard.

Generelt har konfirmanderne og deres forældre været taknemmelige for de tilkendegivelser, som de har fået i forbindelse med udsættelsen af konfirmationerne. 

- Det viser, at konfirmationen ikke bare handler om os herhjemme. Der er faktisk andre udefra, som har interesse i og deler det, som skulle have været en milepæl og en festdag i vores familie, slutter Ea Hedegaard.

Hvis du sidder og får lyst til at give konfirmanderne et lille opmuntring i denne tid, så kan du på alligevel -ikke-konfirmationsdagen sende flaget til tops, ringe, skrive eller sende et billede til konfirmanden og fortælle, at du glæder dig til festen.

Husk -  det betyder, mere end du tror…

Del dette: