Jul to go

Af: Journalist Anne Dorte Nørby
Corona eller ej. Julens glade budskab skal hverken begraves i mundbind eller corona-restriktioner. Derfor tilbyder sognepræster ud over de normale julegudstjenester, at bringe julen ud til børneinstitutioner og skoler i Favrskov.

Konceptet hedder Jul to go og giver børn og unge mulighed for at få del i juleglæden  - også selv om de skulle være forhindret i at komme til julegudstjeneste i kirken med deres skole eller børnehave.

”Når institutioner og skoler kommer i til julegudstjeneste, fortæller vi i kirken hvorfor vi holder jul og hvad det betyder for os alle sammen, at et lille barn kom til verden i en stald i Betlehem for mere end 2000 år siden. Desværre er det ikke alle steder muligt at holde julegudstjenester i år pga. corona.
Julens budskab om håb, kærlighed og lys i mørket er altid vigtigt at få fortalt, men det er ikke mindre vigtigt i år. Det bliver jul igen i år, også trods corona - og det håber vi at julehilsenen fra os, vil være en påmindelse om” fortæller sognepræst og leder af Akademi for præstekadetter Eva Pedersen, som står bag udviklingen af projektet.

Lys i mørket – et supplement til gudstjenesten.
Det er de lokale sognepræster der selv der formidler gaveposen med Jul to go til institutionerne.
Posens indhold bliver tilpasset børnenes alder og på den måde fungerer Jul to go som et supplement til julegudstjenesterne, der i nogle tilfælde er aflyst pga. cornona.

Der er lidt over 2500 børn i alt i de institutioner og skoler, der vil få jul to- go ud.

Posen indeholder dele af nedenstående:

• En bog med juleevangeliet
  • Juleevangeliet som malebog
  • Juleevangeliet som klippe-klistre (skabeloner + glitterstads til at pynte med).
  • Juleevangeliet som vendespil (motiver fra juleevangeliet).
  • En tegnekonkurrence som børnehaven kan deltage i og vinde en julekrybbe i Playmobil.
  • Julehjertebingo – Med spilvejledning lige til at kopiere.
  • Julekonkurrence – for hele klassen.

For både børnehavebørn og skoleelever, vil der også være en lys-aktivitet, som enten kan gennemføres i forbindelse med årets julegudstjenester eller ved at invitere børnene til at komme en tur op til kirken i løbet af december.

Der vil også være mulighed for, at børnene kan få et juletræslys med hjem og få en hilsen om lysets symbolik og en opfordring til enten at sætte lyset på juletræet der, hvor de skal holde jul, eller give det til en, der godt kunne bruge en lille hilsen fra dem om lys i mørket.

Digital julekalender
Udover den fysiske julegave til skolen eller børnehaven er der også et digitalt spor på provstiets facebookside. Her vil der hver morgen fra d. 1. – 25. december blive ”åbnet en låge” i den digitale julekalender med dagens billede. Billederne danner til sammen en juleevangelie-story.

I julegaven til skolerne og børnehaverne, vil der være en julehilsenen, med opfordring til at følge med i julekalenderen på Facebook.

Her kan du hente udvalgte skabeloner:

Juleevangeliemotiv_til_farvelægning.pdf
Skabeloner til juleklip
Skabelon til foldeengel
Julehjertebingo  - skabelon og spilleregler.

Materialet til Jul to go er udviklet af Akademi for præstekadetter i Favrskov Provsti.
Det er op til den enkelte præst om de ønsker at bruge materialet med Jul to go